Domácí výroba roušky

Obsah článku:
  1. BAVLNĚNÁ ROUŠKA
Koronavirus stále decimuje planetu a nám nezbývá, než se před ním chránit dodržováním vládních opatření. Naprostým základem je nošení roušky. Ta sice nechrání na 100%, ale zamezuje šíření viru do okolí. Pokud vám nestačí hezké roušky s antibakteriální vrstvou a chcete si mermomocí vyrobit doma vlastními silami, přečtěte si tento návod. Nošení roušky je tedy hlavně o ohleduplnosti k těm nejzranitelnějším. Pojďme se podívat, jak si dvouvrstvou roušku můžeme vyrobit rychle a jednoduše i doma. Návod je univerzální, je podle něj možné vyrobit pánské i roušky pro ženy. Tip: Originální roušky a respirátory levně zakoupíte na rouskoshop.cz

BAVLNĚNÁ ROUŠKA

Potřebujeme:
  • bavlněnou látku: můžeme použít např. zbytky co máme doma, utěrku, bavlněnou kapesník, případně bavlněné povlečení (vhodné jsou textilie, které můžeme prát na 60 a více stupňů)
  • nůžky a nit
  • krejčovský metr nebo pravítko
  • šicí stroj, případně si můžeme roušku ušít i ručně bez stroje
  • tenkou gumičku (2 × 20 cm)
CHYTRÝ TIP: Pokud nemáte gumičky na roušky, šup vyprat a nastříhat staré silonky! Netahají, netlačí a jsou opravdu pohodlné! POSTUP Vystřihneme si látku v rozměrech 20 cm x 18 cm. Budeme potřebovat 2 ks na ušití dvouvrstvého roušky. Pokud budeme šít roušku ze stejné látky z obou stran, tak můžeme použít 1 kus látky v rozměru 20 cm x 34 cm. Pokud máme dva kusy různé látky, tak ji z rubu delší strany sešijeme, aby nám vznikl jeden kus. Látku po obou stranách přehneme do tří záhybů, zašpendlíme a prošijeme. Následně látku přehneme, do rohů vsadíme gumičku a sešijeme po obvodu. Nezapomeneme nechat kousek nesešitý na následné převrácení roušky. Nakonec po převrácení ještě můžeme roušku prošít po obvodu a zašijeme i díru, která sloužila na převrácení. A je hotovo. Pokud nemáte šicí stroj, samozřejmě můžete vše zašít i ručně s jehlou a nití. Fantazii se ani zde meze nekladou, i když na roušku je nejlepší použít čím méně barevnou látku kvůli následnému praní na vysokých teplotách či vyváření.

Publikováno: 04. 03. 2021 / Aktualizováno: 31. 05. 2023

Kategorie: Praktické rady

Autor: Alena Procházková